1 Eylül 2012 Cumartesi

İnternette Yeni Dönem RSS

İnternette sürekli takip etmiş olduğunuz siteleri tek tek açıp kontrol etmek yerine Rss ile hızlı ve kolay bir şekilde takip edebilirsiniz. Hepimizin günlük düzenli olarak takip ettiğimiz belli başlı siteler vardır. Bugün sizlere RSS ile nasıl ziyaretçi sayınızı arttırabileceğinizi ve sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitenizi tekrardan ziyaret ederek bağımlı ziyaretçi sürekli takip eden bir kullanıcı haline nasıl getirebileceğimizi anlatacağım. Sitemizi ziyaret eden kullanıcılar sitemizi ne kadar uzun süre ziyaret ederse bu hem seoaçısından hemde arama motorlarındaki sıralamamız açısından büyük bir önem taşımaktadır. Web sitemizi ziyaret eden kullanıcılar eğer aradığı bilgiyi kolay ve hızlı bir şekilde buluyorsa sitemizi beğenir ama akılda kalıcı bir domain jenerik bir domain kullanmıyorsak bir daha aynı ziyaretçiyi sitemizde göremeyebiliriz. Sitemizi ziyaret eden kullanıcıların tekrar sitemizi ziyaret etmesini istiyorsak ziyaretçilere ”Yer İmlerine ekle” veya ”Sık Kullanılanlara Ekle” diyerek tekrar ziyaret etmesini sağlayabiliriz. Günümüzde artık RSS sistemi popüler hale geldi. Çoğu internet kullanıcısı RSS sistemi ile birden fazla siteyi aynı anda takip edebiliyor. Buda hem ziyaretçiye kolaylık sağlıyor hem de web sitelerinde geçirilen vakit artıyor.

Rss Nedir, Ne işe Yarar?


İngilizce bir terim olan RSS ‘’feed’’ terimi Türkçede özet akışı veya besleme olarak adlandırılmıştır. Rss sistemine benzer bir diğer sistem ise Atom’dur. Bu sistem çoğu kullanıcı tarafından desteklenmediği için yaygınlaşmamıştır. Atom sistemini çoğumuz Blogger üzerinden görebiliriz. http://siteadresi.com/atom.xml şeklindedir. RSS oluşturmak için xml belgesine ihtiyaç vardır. Xml formatı ile web sitenizin Rss bölümünü oluşturabilirsiniz. Günümüzde çoğu hazır (CMS) içerikli sistemlerde site kurulduktan sonra siteadresiniz.com/feed şeklindedir.

Web sitenize ziyaretçilerin sitenize abone olmasını istiyorsanız Feedburner kullanabilirsiniz. Üstelik Feedburner kullanarak para kazanmak mümkün. Feedburner bir Google hizmeti olduğundan dolayı Google Adsense bize Feedburner üzerinden para kazanma olanağı sağlıyor. Aslında birkaç yıl öncesine kadar Feedburner Google’a ait değildi. Ama RSS sektörünün büyümesinden dolayı Google hemen bunu fırsatı çevirdi ve Feedburner’i satın aldı. Sizde sitenize RSS eklemek istiyorsanız aşağıdaki seçenekleri takip ediniz. Feedburner hakkında daha fazla bilgi için Google Yardım sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Feedburner kayıt olmak için bu adres‘e tıklayın ardından sağ kısımda E-posta adresiniz ve şifrenizi yaparak giriş yapabilirsiniz. M.Keskinoğlu arkadaşımızın yapmış olduğu videolu anlatım ile bu adrese tıklayarak rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

RSS sistemini ülkemizde en iyi kullanan internet sitesi Hürriyet Gazetesi’dir. Neden diye soracak olacaksınız hurriyet.com.tr adresine giriş yaparak en üst kısımda ”Alternatif Erişim Yolları” kısmına bakmanızı tavsiye ederim. Sizlerde çok geniş kitlelere ulaşmak istiyorsanız seo çalışmalarınız bir yana kullanıcıların her zaman rss gibi sitenize erişebileceği alternatif erişim yolları oluşturmaya çalışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder